Speculaas

Speculaas maken Speculoos maken

Speculaas

100 g ongezouten boter – 220 g bruine suiker – 60 g lauw water – 300 g bloem –

4 g natriumbicarbonaat – 3.5 g kaneel – 1 g 4-kruiden

 

-       Meng het bicarbonaat, suiker, kaneel, 4 kruiden en het water met een klopper tot de suiker volledig gesmolten is

-      Meng er met de klopper de boter onder tot een egaal botermengsel

-      Roer er de bloem bij met een houten spate

-      Bewerk het deeg nadien 10 minuten met de hand op de werktafel

-      Maak van het deeg een bol, verpak in plastiekfolie en laat rusten in de koelkast

-      Haal het deeg terug uit en bewerk even met de handen

-      Rol tot een dikke worst die even lang is als de speculaasvorm en druk hem stevig in

-      Snijd het overtollige deeg af met een draad

-      Haal de figuurtjes uit de plank en leg op een bakplaat

-      Of rol het deeg dun uit en vorm met behulp van een meetlat en een gekarteld deegwieltje rechthoekjes uit de deeg

-      Bak de koekjes op 160°C gedurende 15 of langer afhankelijk van de grootte van de koekjes

 

Tips : Bewaar het speculaasdeeg afgedekt met plasticfolie in de koelkast.

-   Wil je kleine speculaas bakken? Dan kun je de baktijd het beste iets verkorten en de temperatuur iets verhogen. Als richtlijn voor speculaasjes kun je gebruiken: 180°C en ongeveer 15 minuten.

-   Een versgebakken speculaas is en blijft het lekkerst!

    Wil je de speculaas in een speculaasplank bakken? Zet het speculaasdeeg 2 uur in de koelkast.

    Daarna kun je    het in een de met bloem bestoven speculaasplank bakken.

    De contouren van de speculaas zijn  dan goed zichtbaar.

Voor jouw gemak gebruiken wij op deze website cookies. Lees hier de voorwaarden.

Accepteer cookies