Speuren naar Portugese Sporen in Antwerpen

30/03/2017

Cursisten Portugees kunnen inschrijven voor 'Speuren naar Portugese Sporen in Antwerpen' op 13 mei.

Deelname in de kosten/participação nos custos: ongeveer €50-55 (incl. trein h/t, gegidste wandeling, maaltijd - excl. drankjes). Het aantal deelnemers is beperkt tot 36. Wees er dus snel bij! Op voorhand inschrijven is noodzakelijk: via Margarida of Stefanie of via e-mail: stefanie.v@snt.be

Door de teloorgang van de wolnijverheid, politieke twisten en de verzanding van het Zwin verlieten de Portugese handelaren op het einde van de 15de eeuw Brugge om zich in Antwerpen te vestigen.
De ontdekking van een nieuwe zeeroute naar India lag mede aan de basis van de snelle groei van Antwerpen: specerijen en suiker werden in grote hoeveelheden aangevoerd. Dankzij de Portugese factorij werd de stad de grootste stapelplaats van Europa voor specerijen.
Gedurende enkele decennia was de Portugese handelsmissie de belangrijkste van de havenstad en had heel wat privileges.
De conflicten tussen Filip II en Willem van Oranje, religieuze problemen (o.a. de Beeldenstorm in 1566) en het afsluiten van de Schelde veroorzaakten een economische crisis. Veel Portugese handelaren hielden het voor bekeken en weken uit het noorden (bv. Amsterdam). Enkele belangrijke families bleven en drukten tot het midden van de 17de eeuw hun stempel op de Antwerpse geschiedenis.

Stadsgids Antoon Livens bereidde, op basis van het boekje 'Portugal & Antwerpen, 1498-1648', uitgegeven bij Orfeu in Brussel, een stadsbezoek voor. Tijdens een 2 uur durende wandeling schetst hij de geschiedenis van Antwerpen en legt hij de nadruk op een aantal sporen van de Portugese aanwezigheid.

Voor jouw gemak gebruiken wij op deze website cookies. Lees hier de voorwaarden.

Accepteer cookies